November 13, 2014

dimineața după dezbatere

Termenul de "emisiune" ar fi mai corect, pentru că ce am văzut aseară nu a avut mari legături cu tehnicile de organizare a unei dezbateri televizate, exceptând poate doar faptul că cei doi rămași în cursă s-au aflat pentru prima dată în această campanie față în față în același studio.
Context: cu generații peste generații de absolvenți de relații publice și comunicare, cu specialiști și firme/agenții tot mai solide în domeniul imaginii și al campaniilor, emisiunea de aseară a părut atât la nivel jurnalistic cât și politic, ca o sesiune de toamnă a unui bacalaureat pentru care participanții s-au pregătit doar noaptea de dinainte. Nu cred că are cineva pretenția sinceră ca atâta timp cât aceste "dezbateri" se vor desfășura în cadre părtinitoare de o parte sau de alta, fără o moderare obiectivă, să fie respectate niște reguli din cărți, motiv pentru care subliniez incapacitatea echipelor de campanie de a reacționa și de a se adapta la context și, de asemenea, plictiseala (la care subscriu) pe care o provoacă comentariile post-eveniment.

Ca prestații, Ponta a fost superior, atât din punct de vedere al prezenței personale de spirit cât și al pregătirii pe care i-a făcut-o stafful de campanie. Am văzut un model "Băsescu", cu Constituția (și Biblia) pe pupitru, cu back-up de servietă al cifrelor și hotărârilor guvernamentale la care făcea referire și cu o atitudine ofensivă, prin comparație, apanajul echipelor care joacă acasă, în fața propriilor suporteri. A știut când să întrerupă, a știut când să lovească sub centură, a știut să scoată limba la adversar chiar și după rarele momente în care a încasat un pumn în cap. A știut că în fața palatului, cea mai potrivită melodie ar fi God Save the Queen.

Iohannis, ca să păstrez comparația, a jucat la contra-atac, o auto-poziționare a unei echipe care s-ar mulțumi și cu un egal, și care, la 4-0 pentru adversar, începe să repună mingea mai repede în joc și să protesteze la tragerile de timp ale celuilalt. Am văzut un pupitru gol, probabil o altă mișcare reactivă la acuzațiile opozanților că nu e bun decât dacă citește de pe foaie sau de pe prompter, mișcare ce ar fi putut fi câștigătoare dacă prestația non-verbală și acuitatea datelor ar fi fost "ceas". Neatacarea temelor de campanie ale lui Ponta (axa cu China - exemplul cu Merkel, corupția, alianța cu Vadim, ruperea USL-ului etc), de fapt, întreaga prezență a lui Iohannis (inclusiv prezența la dezbatere) a fost una reactivă, personal mă gândesc că se încadrează într-o structură de brand, bună pe termen lung dar pierzătoare pentru alegerile de duminică. Ba chiar discutabilă și pe termen lung, în condițiile în care e greu să clădești branduri din opoziție și împotriva unor televiziuni timp de 4 ani de acum înainte.